25 min.
30 min.
535 min.
Naleśniki na cieście piwnym z dodatkiem likieru Grand Marnier, w sosie z karmelizowanego cukru, likieru i soku pomarańczowego. Wykwintne i doskonałe na specjalną okazję!
Składniki:
- 110 g mąki
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 100 g jajek (2 sztuki)
- 50 ml jasnego piwa
- 250 ml mleka
- 25 g masła, stopionego
- 25 ml likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge
Przygotowanie:
1Przygotować naleśniki: Na mąkę wsypać cukier i sól. Miksując, dodać na dwa razy jajka, następnie stopniowo wlewać piwo, a potem mleko.
2Dodać stopione masło, a potem likier.
3W miarę możliwości odstawić na noc w chłodne miejsce.
4Skarmelizować cukier na patelni. Nie karmelizować zbyt mocno – wystarczy, że nabierze jasnego koloru. Dodać skórki z cytrusów, następnie wlać sok z pomarańczy i cytryny. Sok z pomarańczy nie może być zimny, w przeciwnym razie skarmelizowany cukier stwardnieje. Odparować. Dodać masło.
5Włożyć naleśniki, obtaczając je w sosie. Następnie wlać likier i flambirować, polewając sosem naleśniki. Smażyć na wolnym ogniu przez 2 min.
6Podawać natychmiast.
Porcja dla:
15 osób