Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
535 min.

Naleśniki na cieście piwnym z dodatkiem likieru Grand Marnier, w sosie z karmelizowanego cukru, likieru i soku pomarańczowego. Wykwintne i doskonałe na specjalną okazję!

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g jajek (2 sztuki)
  • 50 ml jasnego piwa
  • 250 ml mleka
  • 25 g masła, stopionego
  • 25 ml likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge

Przygotowanie:

1Przygotować naleśniki: Na mąkę wsypać cukier i sól. Miksując, dodać na dwa razy jajka, następnie stopniowo wlewać piwo, a potem mleko.

2Dodać stopione masło, a potem likier.

3W miarę możliwości odstawić na noc w chłodne miejsce.

4Skarmelizować cukier na patelni. Nie karmelizować zbyt mocno – wystarczy, że nabierze jasnego koloru. Dodać skórki z cytrusów, następnie wlać sok z pomarańczy i cytryny. Sok z pomarańczy nie może być zimny, w przeciwnym razie skarmelizowany cukier stwardnieje. Odparować. Dodać masło.

5Włożyć naleśniki, obtaczając je w sosie. Następnie wlać likier i flambirować, polewając sosem naleśniki. Smażyć na wolnym ogniu przez 2 min.

6Podawać natychmiast.

Porcja dla:

15 osób