30 min.
30 min.
60 min.
Cieniutkie naleśniki z puszystym nadzieniem z serka śmietankowego, podane z truskawkami. To pyszny deser lub obiad dla dziecka.
Składniki:
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 120 ml wody
- 3 łyżki stopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 225 g serka śmietankowego
Przygotowanie:
1Zmiksować na gładkie ciasto jajka z mlekiem, wodą, stopionym masłem, mąką i solą.
2W osobnej misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny i wanilią. Gdy masa będzie już gładka, dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
3Rozgrzać patelnię do naleśników lub patelnię teflonową i dodać na nią trochę oleju. Nalać około 2 łyżki ciasta i poruszać patelnią tak, aby ciasto się na niej równomiernie rozlało. Gdy się zetnie z jednej strony, a brzegi będą się zaczynały rumienić, odwrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Gdy i druga strona się przyrumieni, zdjąć naleśnik na duży talerz i przykryć czystą, wilgotną ściereczką.
4Smażyć kolejne naleśniki w ten sam sposób i odkładać na stosik pod ściereczką.
5Sposób podania: na każdy naleśnik nałożyć trochę masy serowej i dodać kilka plasterków truskawek. Zwinąć i udekorować kleksem z masy serowej i truskawkami.
Porcja dla:
6 osób