Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Cieniutkie naleśniki z puszystym nadzieniem z serka śmietankowego, podane z truskawkami. To pyszny deser lub obiad dla dziecka.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g serka śmietankowego

Przygotowanie:

1Zmiksować na gładkie ciasto jajka z mlekiem, wodą, stopionym masłem, mąką i solą.

2W osobnej misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny i wanilią. Gdy masa będzie już gładka, dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.

3Rozgrzać patelnię do naleśników lub patelnię teflonową i dodać na nią trochę oleju. Nalać około 2 łyżki ciasta i poruszać patelnią tak, aby ciasto się na niej równomiernie rozlało. Gdy się zetnie z jednej strony, a brzegi będą się zaczynały rumienić, odwrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Gdy i druga strona się przyrumieni, zdjąć naleśnik na duży talerz i przykryć czystą, wilgotną ściereczką.

4Smażyć kolejne naleśniki w ten sam sposób i odkładać na stosik pod ściereczką.

5Sposób podania: na każdy naleśnik nałożyć trochę masy serowej i dodać kilka plasterków truskawek. Zwinąć i udekorować kleksem z masy serowej i truskawkami.

Porcja dla:

6 osób