Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybkie i smaczne danie na podwieczorek lub słodki lunch. Do farszu serowego można dodać bardziej egzotyczne suszone owoce: pokrojoną drobniutko papaję lub daktyle. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • Farsz serowy

Przygotowanie:

1Ciasto: W dużej misce zmiksować wszystkie składniki.

2Odstawić na 20 minut.

3Farsz: Ser dobrze rozdrobnić widelcem i wymieszać ze śmietaną.

4Dodać cukier i resztę składników, i dobrze wymieszać. Konsystencja sera powinna być zwarta, jeśli jest za luźna można dosypać więcej wiórków kokosowych.

5Rozgrzać bardzo dobrze patelnię z odrobiną oleju.

6Chochelką nalewać ciasto, równomiernie rozprowadzić na patelni i smażyć po 2 minuty na każdej stronie.

7Na naleśniki nakładać farsz i zwijać w ruloniki albo trójkąty.

Porcja dla:

10 osób