Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Te pyszne naleśniki są niezwykle cienkie. Można je jeść na lunch, obiad, kolację, a nawet na śniadanie! Oczywiście, nadzienie zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • sól
  • masło do smażenia
  • 100 g szynki

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i solą aby powstało rzadkie ciasto.

2Niewielki kawałek masła rozgrzać na małej patelni na średnim ogniu. Wlać kilka łyżek ciasta i szybko obracać patelnią, aby ciasto rozłożyło się równomiernie na dnie tworząc cienką warstwę.

3Gdy ciasto zacznie się ścinać, na wierzchu rozłożyć kawałki szynki. Gdy jedna strona ciasta się już zrumieni, odwrócić naleśnik i usmażyć z drugiej strony. Gotowe naleśniki przechowywać w ciepłym miejscu.

4Powtórzyć z resztą ciasta.

Porcja dla:

4 osób