Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

To przepis dla wszystkich miłośników pysznych i sycących naleśników. Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań i lubię je w każdej formie – a te, z serem i szpinakiem najczęściej jem na obiad.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g masła lub margaryny

Przygotowanie:

1Naleśniki: w misce wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wlać około 3 łyżki ciasta i obrócić patelnią, aby się w niej równomiernie i cienko rozlało. Smażyć naleśniki z obydwu stron na złocisty kolor, a gotowe odkładać na bok. Ciasta powinno wystarczyć na 8 sztuk (o średnicy ok. 18 cm).

2Nadzienie: w patelni stopić masło i wmieszać mąkę. Smażyć przez minutę lub dwie. Mieszając, dodać mleko i doprowadzić całość do wrzenia. Dodać vegetę, jajka i połowę sera. Dodać rozmrożony szpinak i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić trochę nadzienia, zawinąć go i włożyć do naczynia. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.

4Wymieszać żółtka z creme fraiche, i pozostałym parmezanem i polać tym naleśniki.

5Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 225 C.

Porcja dla:

4 osób