10 min.
50 min.
60 min.
To przepis dla wszystkich miłośników pysznych i sycących naleśników. Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań i lubię je w każdej formie – a te, z serem i szpinakiem najczęściej jem na obiad.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 30 g masła lub margaryny
Przygotowanie:
1Naleśniki: w misce wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wlać około 3 łyżki ciasta i obrócić patelnią, aby się w niej równomiernie i cienko rozlało. Smażyć naleśniki z obydwu stron na złocisty kolor, a gotowe odkładać na bok. Ciasta powinno wystarczyć na 8 sztuk (o średnicy ok. 18 cm).
2Nadzienie: w patelni stopić masło i wmieszać mąkę. Smażyć przez minutę lub dwie. Mieszając, dodać mleko i doprowadzić całość do wrzenia. Dodać vegetę, jajka i połowę sera. Dodać rozmrożony szpinak i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić trochę nadzienia, zawinąć go i włożyć do naczynia. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
4Wymieszać żółtka z creme fraiche, i pozostałym parmezanem i polać tym naleśniki.
5Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 225 C.
Porcja dla:
4 osób