Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Naleśniki są nadziewane wędzonym łososiem i ziołowym kremem śmietanowym, następnie zwija się je i kroi w poprzek w roladki – to doskonała przekąska na imprezy! Zwykle używam ciasta na naleśniki z mąką gryczaną (link do przepisu pod „Metodą przygotowania”), bo mają wtedy bardziej orzechowy smak.

Składniki:

  • 4 łyżki śmietany tortowej (48%)
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 5 zimnych naleśników
  • 5 plasterków wędzonego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo posiekany szczypiorek lub koperek (do smaku)

Przygotowanie:

1Wymieszać śmietanę z serkiem śmietankowym. Dodać sok z cytryny i posiekane zioła.

2Posmarować tym naleśniki, a na wierzchu ułożyć po plasterku łososia. Zwinąć naleśnik, a następnie pokroić na 4 części. W roladki można wbić wykałaczki, aby naleśnik się nie rozwijał.

Porcja dla:

6 osób