Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ta łatwa do przygotowania hiszpańska tortilla składa się z jajek, cebuli i dużej ilości sera. Jeśli chcesz możesz dodać warzywa, na przykład ziemniaki lub paprykę.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 300 g szpinaku
- 5 jajek
- 350 g startego sera mozarella
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180ºC. Lekko nasmarować naczynie żaroodporne.
2Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodać szpinak i smażyć, aż cała woda wyparuje.
3W dużej misce połączyć jajka, ser, sól i pieprz. Dodać mieszankę ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Nałożyć całość do przygotowanego naczynia.
4Piec w nagrzanym piekarniku, aż jajka się zetną, około 30 minut. Ostudzić przez 10 minut przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób