Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ta łatwa do przygotowania hiszpańska tortilla składa się z jajek, cebuli i dużej ilości sera. Jeśli chcesz możesz dodać warzywa, na przykład ziemniaki lub paprykę.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g szpinaku
  • 5 jajek
  • 350 g startego sera mozarella
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180ºC. Lekko nasmarować naczynie żaroodporne.

2Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodać szpinak i smażyć, aż cała woda wyparuje.

3W dużej misce połączyć jajka, ser, sól i pieprz. Dodać mieszankę ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Nałożyć całość do przygotowanego naczynia.

4Piec w nagrzanym piekarniku, aż jajka się zetną, około 30 minut. Ostudzić przez 10 minut przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób