Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Pikantna i smaczna przystawka z kuchni azjatyckiej, podawana na ciepło. Imbir, czosnek i chili podsmażone na oliwie i wymieszane z fasolką szparagową w sosie sojowym.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 plasterki świeżego korzenia imbiru, posiekanego
  • 1 suszona papryczka chili
  • 350 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

Przygotowanie:

1Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, imbir i papryczkę, podsmażać przez parę minut. Dodać fasolkę, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 5-8 minut. Jeśli potrzeba – dodać 1/4 szklanki wody.

2Odkryć, zwiększyć ogień, dodać sos sojowy i ostrygowy, i cały czas mieszając gotować przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób