Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
Pikantna i smaczna przystawka z kuchni azjatyckiej, podawana na ciepło. Imbir, czosnek i chili podsmażone na oliwie i wymieszane z fasolką szparagową w sosie sojowym.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 2 plasterki świeżego korzenia imbiru, posiekanego
- 1 suszona papryczka chili
- 350 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Przygotowanie:
1Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, imbir i papryczkę, podsmażać przez parę minut. Dodać fasolkę, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 5-8 minut. Jeśli potrzeba – dodać 1/4 szklanki wody.
2Odkryć, zwiększyć ogień, dodać sos sojowy i ostrygowy, i cały czas mieszając gotować przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób