30 min.
30 min.
60 min.
Odkąd spróbowałam kotlecików jaglanych i dowiedziałam się o niezwykłych, prozdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej, na stałe włączyłam ją do swojego menu. Moją ulubioną jest wersja słodka, taplana w mleku z owocami, aczkolwiek jako nadzienie ulubionych warzyw również idealnie się sprawdza. Tym razem kaszy jaglanej towarzyszą zielono-czerwone warzywa i aromatyczne przyprawy.
Składniki:
- 2/3 kubka kaszy jaglanej
- olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa z oliwek)
- 1 cebula
- 3/4 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki bazylii
- 3/4 łyżeczki tymianku
- chilli do smaku (tutaj w wersji ostrej 2 duże szczypty)
- 2 ząbki czosnku
- 6 brukselek (lub inne zielone warzywa: np. groszek, brokuł, szpinak w liściach)
Przygotowanie:
1Kaszę jaglaną przelać dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki, odcedzić i następnie zalać 2 kubkami gorącej wody z dodatkiem odrobiny soli. Ugotować do miękkości.
2W tym samym czasie, kiedy kasza się gotuje, rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i podsmażamy grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dosypujemy oregano, bazylię, tymianek i chilli.
3Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek, brukselkę w całości i pokrojoną cukinię (w sporo plasterki, dzielone na połowę). Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aż będą lekko rumiane i chrupkie.
4Do całości dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, ocet balsamiczny i dosmaczamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz solą. Na koniec możemy jeszcze dosypać czarnuszkę.
5Po dokładnym wymieszaniu na patelni kaszy jaglanej z warzywnym farszem, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy według gustu.
6Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i łodyżki. Faszerujemy dużą ilością jaglanki z warzywami, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C.
7Pieczemy kilkadziesiąt minut, tj. do momentu, aż papryka zacznie się marszczyć i będzie miękka. Przed wyjęciem z piekarnika posypujemy startym żółtym serem/parmezanem i zapiekamy kilka minut na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób