20 min.
30 min.
50 min.
Papryka faszerowana jaglanką, fasolą i pomidorami. Proste, bezglutenowe danie. Można ją przygotować w mikrofalówce, albo upiec w piekarniku.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 średnich papryk
- 3 średnie pomidory, posiekane
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odcedzonej
Przygotowanie:
1Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż cały płyn się wchłonie.
2W międzyczasie odkroić górne części papryki i wydrążyć gniazda nasienne.
3Gdy kasza będzie gotowa, dodać do niej posiekane pomidory i odcedzoną fasolę. Wymieszać i nałożyć do papryki (do pełna).
4Włożyć papryki do szklanego naczynia żaroodpornego i przykryć folią spożywczą. Wstawić do mikrofalówki i gotować przez 10 minut, aż papryka będzie miękka. Co 2-3 minuty odwracać paprykę aby się równomiernie ugotowała.
5Pieczenie w piekarniku: Zamiast w mikrofalówce, można te papryki upiec w piekarniku: ustawić piekarnik na 180 stopni C, włożyć papryki do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut, aż będą miękkie.
Porcja dla:
5 osób