Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bardzo fajny przepis na paprykę do słoików. Z cebulą i keczupem smakuje świetnie. Jem ją do kanapek albo jako sos do mięs i wędlin. Zawsze hit na imprezach.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 litr łagodnego keczupu (może być pikantny)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru (lub nieco więcej, do smaku)
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

1Paprykę oczyścić z górnych części, ogonków i nasion. Pokroić w niezbyt cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka.

2Cebulę z papryką wymieszać w garnku, dodać keczup, olej, ocet, cukier i sól, i dusić, cały czas mieszając, aż cebula i papryka zmiękną.

3Gorące przekładać do słoików, zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Porcja dla:

10 osób