Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Bardzo fajny przepis na paprykę do słoików. Z cebulą i keczupem smakuje świetnie. Jem ją do kanapek albo jako sos do mięs i wędlin. Zawsze hit na imprezach.
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 1 litr łagodnego keczupu (może być pikantny)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru (lub nieco więcej, do smaku)
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
1Paprykę oczyścić z górnych części, ogonków i nasion. Pokroić w niezbyt cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka.
2Cebulę z papryką wymieszać w garnku, dodać keczup, olej, ocet, cukier i sól, i dusić, cały czas mieszając, aż cebula i papryka zmiękną.
3Gorące przekładać do słoików, zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.
Porcja dla:
10 osób