Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pasta jajeczna z serem żółtym gouda – pyszna i tania, doskonała do kanapek. W tej wersji pasty jest cebula i por.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g żółtego sera gouda
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 por, drobno posiekany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz, sól
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia.

2Ser żółty zetrzeć na tarce wprost do miski. Do sera wsypać drobno posiekanego pora i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce.

3Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany. Całość wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą dla smaku. Dla ozdoby pastę posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią). Tak przyrządzoną pastę nakładamy na pieczywo. Gotowe! Smacznego

Porcja dla:

4 osób