Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pasta jajeczna z serem żółtym gouda – pyszna i tania, doskonała do kanapek. W tej wersji pasty jest cebula i por.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g żółtego sera gouda
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 por, drobno posiekany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany
- pieprz, sól
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
1Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia.
2Ser żółty zetrzeć na tarce wprost do miski. Do sera wsypać drobno posiekanego pora i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce.
3Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany. Całość wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą dla smaku. Dla ozdoby pastę posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią). Tak przyrządzoną pastę nakładamy na pieczywo. Gotowe! Smacznego
Porcja dla:
4 osób