45 min.
525 min.
Jest to niesamowita pasta serowa. Czerwień suszonych pomidów i zieleń pesto sprawiają, że jest to piękna przystawka w okresie świąt Bożego Narodzenia. Udekorować prażonymi orzeszkami pinii i liśćmi bazylii. Podawać z krakersami.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 65 g (1,5 szklanki) świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 35 g (1/4 szklanki) orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 620 g serka śmietankowego
Przygotowanie:
1Posiekać czosnek w blenderze lub robocie kuchennym. Dodać bazylię, sok z cytryny, orzeszki pinii i oliwę i dobrze razem zmiksować. Dodać 1/3 szklanki serka śmietankowego i parmezan i rozbić wszystko na gładką masę. Przełożyć do średniej wielkości miski.
2Ponownie używając blendera lub robota, posiekać niezbyt drobno suszone pomidory, dodać pastę pomidorową i 1/3 szklanki serka śmietankowego i zmiksować na gładką masę.
3Włożyć 2 szklanki serka śmietankowego i masło do miski i za pomocą ręcznego miksera ubić na puszysty krem. Doprawić solą i pieprzem.
4Lekko posmarować tłuszczem tortownicę wielkości około 1,5 litra i wyłożyć folią plastikową tak, by jej końce wystawały poza krawędzie tortownicy.
5Równomiernie rozprowadzić na dnie przygotowanego naczynia 3/4 szklanki białej pasty serowo-maślanej. Na to położyć warstwę czerwoną z połowy pasty z suszonych pomidorów, a następnie warstwę zieloną z połowy pasty pesto. Powtórzyć układanie warstw, a na koniec położyć znów biały krem serowo-maślany. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na noc.
6Ostrożnie odwrócić tortownicę na duży talerz lub paterę i usunąć plastikową folię. Podawać z krakersami.
Porcja dla:
52 osób