Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Nasączony oliwą, lekko zrumieniony czosnek, podkręcony skórką cytryny i natką, pięknie smakuje z kromką świeżego chleba lub bagietką. Idealnie też sprawdza się jako przystawka, w której możemy maczać placki z tortilli, paluszki czy inne zdrowsze przekąski. Pasta ma kremową fakturę, wyrazisty smak za sprawą chilli i w przeciwieństwie do wariantu świeżo obranego ząbka czosnku, nie pozostaje zbyt długo w ustach 😉
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- chilli lub ostra papryka wg uznania
- sól
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy/oleju, dodajemy ząbki czosnku w łupinach i podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut, dopóki się nie zrumienią i zmiękną w środku.
2Następnie obieramy czosnek i przekładamy do blendera wraz z resztą składników i 3-4 łyżkami oliwy. Miksujemy na gładką pastę.
Porcja dla:
4 osób