Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszny i zdrowy pasztet na bazie soczewicy nie tylko dla wegetarian. Wspaniały dodatek do kanapek albo podany jako przekąska.

Składniki:

  • 1 i 1/8 szklanki (215 g) zielonej soczewicy
  • 2 i 1/4 szklanki (535 ml) wody
  • 6 kromek białego chleba, pokruszonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka (235 ml) bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

1W garnku zagotować wodę z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż zmięknie.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Natłuścić keksówkę.

3W dużej misce wymieszać ugotowaną soczewicę z chlebem, jajkami, bulionem, koncentratem pomidorowym, bazylią, czosnkiem, pieprzem, pietruszką, oliwą i vegetą. Przełożyć do przygotowanej foremki.

4Piec przez 40 minut. Wierzch posypać bułką tartą i piec jeszcze przez 10 minut. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

6 osób