Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Pyszny i zdrowy pasztet na bazie soczewicy nie tylko dla wegetarian. Wspaniały dodatek do kanapek albo podany jako przekąska.
Składniki:
- 1 i 1/8 szklanki (215 g) zielonej soczewicy
- 2 i 1/4 szklanki (535 ml) wody
- 6 kromek białego chleba, pokruszonego
- 2 jajka
- 1 szklanka (235 ml) bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
1W garnku zagotować wodę z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż zmięknie.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Natłuścić keksówkę.
3W dużej misce wymieszać ugotowaną soczewicę z chlebem, jajkami, bulionem, koncentratem pomidorowym, bazylią, czosnkiem, pieprzem, pietruszką, oliwą i vegetą. Przełożyć do przygotowanej foremki.
4Piec przez 40 minut. Wierzch posypać bułką tartą i piec jeszcze przez 10 minut. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
6 osób