Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pieczarki z czosnkiem to proste tapas czyli przystawka hiszpańska. Pieczarki duszone w winie zyskują wyborny aromat dzięki dodatkowi czosnku, chili i natki pietruszki.
Składniki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1/2 suszonej papryczki chili, posiekanej
- 1/2 główki czosnku, obranej i pokrojonej w plasterki
- 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- sól do smaku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i smażyć przez kilka sekund, dodać czosnek i smażyć, cały czas mieszając. Po minucie dodać pieczarki, posolić do smaku i wymieszać, aby pokryły się oliwą. Smażyć, aż będą miękkie.
2Kiedy pieczarki zmiękną, dodać wino i smażyć przez 5 minut, aż odparuje. Dodać pietruszkę i smażyć przez kolejne 5 minut. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób