Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pieczarki z czosnkiem to proste tapas czyli przystawka hiszpańska. Pieczarki duszone w winie zyskują wyborny aromat dzięki dodatkowi czosnku, chili i natki pietruszki.

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1/2 suszonej papryczki chili, posiekanej
  • 1/2 główki czosnku, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i smażyć przez kilka sekund, dodać czosnek i smażyć, cały czas mieszając. Po minucie dodać pieczarki, posolić do smaku i wymieszać, aby pokryły się oliwą. Smażyć, aż będą miękkie.

2Kiedy pieczarki zmiękną, dodać wino i smażyć przez 5 minut, aż odparuje. Dodać pietruszkę i smażyć przez kolejne 5 minut. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób