Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tak przyrządzona japońska dynia może być podawana jako deser, ale jest też pysznym dodatkiem do pieczonych mięs. Słodki, wprost rozpływający się miąższ z odrobiną octu balsamicznego i brązowego cukru.

Składniki:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 dynia kabocha

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Dynię umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki.

3Cukier wymieszać widelcem z octem, oliwą i solą. Mieszanką natrzeć dynię wewnątrz i na zewnątrz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową.

4Piec przez około 70 minut, aż będzie miękka. Widelec powinnien gładko wchodzić w miąższ.

Porcja dla:

6 osób