Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Tak przyrządzona japońska dynia może być podawana jako deser, ale jest też pysznym dodatkiem do pieczonych mięs. Słodki, wprost rozpływający się miąższ z odrobiną octu balsamicznego i brązowego cukru.
Składniki:
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 dynia kabocha
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Dynię umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki.
3Cukier wymieszać widelcem z octem, oliwą i solą. Mieszanką natrzeć dynię wewnątrz i na zewnątrz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową.
4Piec przez około 70 minut, aż będzie miękka. Widelec powinnien gładko wchodzić w miąższ.
Porcja dla:
6 osób