Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pyszna przystawka, która pasuje niemalże do wszystkiego. Doprawiona przyprawami dynia jest powoli pieczona, dzięki czemu wydobywa się jej słodki, delikatny smak.

Składniki:

  • 1,2 kg dynia
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C.

2Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę i wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć mąką, aby wszystkie kawałki dyni się nią dobrze pokryły.

3Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 2 godziny, aż dynia będzie przyrumieniona na brązowo i bardzo miękka.

Porcja dla:

6 osób