Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Pyszna przystawka, która pasuje niemalże do wszystkiego. Doprawiona przyprawami dynia jest powoli pieczona, dzięki czemu wydobywa się jej słodki, delikatny smak.
Składniki:
- 1,2 kg dynia
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 C.
2Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę i wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć mąką, aby wszystkie kawałki dyni się nią dobrze pokryły.
3Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 2 godziny, aż dynia będzie przyrumieniona na brązowo i bardzo miękka.
Porcja dla:
6 osób