Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
55 min.
55 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Kiedy sezon na dynię w pełni, to danie obowiązkowo pojawia się na stole. Dynia pieczona z cebulą i winogronami, z dodatkiem orzechów piniowych i sera feta.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w 2,5 cm kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w 2,5 cm kostkę
- 220 g czerwonych winogron
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2W naczyniu żaroodpornym wymieszać dynię z cebulą. Dodać winogrona, doprawić solą i pieprzem.
3Masło stopić, dodać oliwę i zioła, wymieszać i polać warzywa z winogronami, przemieszać, aby dobrze pokryły się mieszaniną.
4Piec przez 45 minut, ale po 20 minutach, przewrócić na drugą stronę. Sprawdzić czy już gotowe – dynia powinna być z wierzchu przypieczona.
5W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie posiekać. Dynię przełożyć na półmisek, posypać orzechami i fetą.
Porcja dla:
8 osób