Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
80 min.

Kiedy sezon na dynię w pełni, to danie obowiązkowo pojawia się na stole. Dynia pieczona z cebulą i winogronami, z dodatkiem orzechów piniowych i sera feta.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w 2,5 cm kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w 2,5 cm kostkę
  • 220 g czerwonych winogron
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2W naczyniu żaroodpornym wymieszać dynię z cebulą. Dodać winogrona, doprawić solą i pieprzem.

3Masło stopić, dodać oliwę i zioła, wymieszać i polać warzywa z winogronami, przemieszać, aby dobrze pokryły się mieszaniną.

4Piec przez 45 minut, ale po 20 minutach, przewrócić na drugą stronę. Sprawdzić czy już gotowe – dynia powinna być z wierzchu przypieczona.

5W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie posiekać. Dynię przełożyć na półmisek, posypać orzechami i fetą.

Porcja dla:

8 osób