Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
85 min.

Słodkie buraki i marchew są pieczone w cytrusowo-imbirowym sosie. To bardzo prosta przystawka, która z pewnością pokaże nowe oblicze tych prostych warzyw.

Składniki:

  • 4 surowe buraki, obrane i pokrojone w plastry
  • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 75 ml świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz 6).

2Odłożyć po 65 g buraków i marchewki na bok. Resztę wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego, skropić 1 łyżką oliwy i posypać solą. Wymieszać. Przykryć naczynie folią aluminiową.

3Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

4W tym czasie włożyć odłożone buraczki i marchew do blendera, dodać sok z grejpfruta i cytryny, ocet, miód, imbir, sos sojowy i 1 łyżkę oliwy. Zmiksować na gładko.

5Po upływie 15 minut pieczenia warzyw, polać je sosem z blendera i wymieszać, przykryć ponownie folią i piec jeszcze przez 45 minut, aż będą miękkie.

Porcja dla:

6 osób