Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Słodkie buraki i marchew są pieczone w cytrusowo-imbirowym sosie. To bardzo prosta przystawka, która z pewnością pokaże nowe oblicze tych prostych warzyw.
Składniki:
- 4 surowe buraki, obrane i pokrojone w plastry
- 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 75 ml świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz 6).
2Odłożyć po 65 g buraków i marchewki na bok. Resztę wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego, skropić 1 łyżką oliwy i posypać solą. Wymieszać. Przykryć naczynie folią aluminiową.
3Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
4W tym czasie włożyć odłożone buraczki i marchew do blendera, dodać sok z grejpfruta i cytryny, ocet, miód, imbir, sos sojowy i 1 łyżkę oliwy. Zmiksować na gładko.
5Po upływie 15 minut pieczenia warzyw, polać je sosem z blendera i wymieszać, przykryć ponownie folią i piec jeszcze przez 45 minut, aż będą miękkie.
Porcja dla:
6 osób