Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Nie masz pomysłu na to, co zrobić z czerwonych ziemniaków? Spróbuj ten prosty przepis na pieczone czerwone ziemniaczki.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, rozdrobnionego lub zmielonego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.

2Ziemniaczki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Ułożyć na blaszce i wymieszać z olejem, solą, pieprzem i rozmarynem. Rozłożyć równomierną warstwą.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się piekły równomiernie.

Porcja dla:

4 osób