20 min.
55 min.
75 min.
Tę prostą potrawę z jednego garnka przyrządzoną z pieczonych warzyw i fasoli pinto polecamy na zimowy obiad. Nie wymaga żadnych dodatków. Podajmy tylko szklankę wytrawnego cydru lub soku jabłkowego.
Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 600 g)
- 500 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych na kawałki długości 4 cm
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki długości 4 cm
- 200 g pasternaku, pokrojonego na kawałki długości 4 cm
- 2 duże cukinie (ok. 400 g), pokrojone na kawałki długości 4 cm
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przekroić dynię na połówki. Usunąć pestki i włókna, a następnie okroić z twardej skórki i pokroić miąższ na kawałki długości 4 cm.
2Włożyć miąższ do miski. Dodać ziemniaki, marchewkę, pasternak i cukinie. Skropić oliwą i starannie wymieszać. Dodać czosnek oraz sól i pieprz.
3Na dnie dużej brytfanny położyć gałązki rozmarynu. Wyłożyć na nie warzywa, starając się je ułożyć w jednej warstwie. Piec około 30 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się lekko.
4Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać fasolę pinto, cydr i wywar. Wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec jeszcze 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem usunąć upieczone gałązki rozmarynu i udekorować świeżymi.
Porcja dla:
4 osób