Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Ziemniaki te mają miły śródziemnomorski aromat ziołowo-cytrynowo-czosnkowy. Wyjęte prosto z pieca, obsypane dużą ilością sera feta są po prostu wyśmienite!
Składniki:
- 2300 g ziemniaków, pokrojonych w kliny
- 6 ząbków czosnku, zgniecionych
- 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 235 ml (1 szklanka) wody
- 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 230°C. Lekko posmarować olejem duże naczynie do pieczenia.
2W dużej misce wymieszać ziemniaki z oliwą, wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aż równomiernie pokryją się omastą i przełożyć całość do przygotowanego naczynia do pieczenia.
3Piec w nagrzanym piekarniku, aż ziemniaki zaczną się rumienić, około 40 minut. Doprawić oregano i miętą. Jeżeli naczynie do pieczenia wydaje się wysychać, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.
Porcja dla:
10 osób