Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Młode ziemniaki pieczone z cukinią i papryką w stylu śródziemnomorskim – to świetna przystawka do obiadu.
Składniki:
- 750 g młodych ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 125 ml oleju słonecznikowego
- sól morska
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, osuszyć je i pokroić w grube plastry.
2Cukinie pokroić w plastry, a paprykę w kawałki podobnej wielkości.
3Obtoczyć ziemniaki i pozostałe warzywa ze wszystkich stron w oleju.
4Najpierw wyłożyć na blachę ziemniaki i piec je w gorącym piekarniku około 20 minut.
5Potem dodać cukinię i paprykę. Posypać solą morską, listkami tymianku i drobnymi gałązkami rozmarynu.
6Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 25 minut. Można podać jako dodatek do ryby z grilla lub do befsztyków z polędwicy.
Porcja dla:
4 osób