15 min.
60 min.
75 min.
Ta smaczna sałatka jest świetną małą przekąską lub przystawką. Można ją również podawać jako dodatek do mięs.
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- 125 g mieszanych liści sałaty
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze, pędzlem kuchennym posmarować olejem i lekko posolić. Piec w gorącym piekarniku około godziny, aż będą miękkie.
2Włożyć zmielony kmin do małego naczynia żaroodpornego (lub foremki do ciastek) i prażyć około minuty w gorącym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
3Wymieszać w miseczce jogurt, kmin rzymski i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Okryć folią kuchenną i odstawić w lodówce.
4Rozłożyć sałatę na 4 talerzach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i podzielić je wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć ćwiartki na sałacie i zalać sosem jogurtowym.
Porcja dla:
4 osób