Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ta smaczna sałatka jest świetną małą przekąską lub przystawką. Można ją również podawać jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • 125 g mieszanych liści sałaty

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze, pędzlem kuchennym posmarować olejem i lekko posolić. Piec w gorącym piekarniku około godziny, aż będą miękkie.

2Włożyć zmielony kmin do małego naczynia żaroodpornego (lub foremki do ciastek) i prażyć około minuty w gorącym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.

3Wymieszać w miseczce jogurt, kmin rzymski i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Okryć folią kuchenną i odstawić w lodówce.

4Rozłożyć sałatę na 4 talerzach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i podzielić je wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć ćwiartki na sałacie i zalać sosem jogurtowym.

Porcja dla:

4 osób