10 min.
15 min.
25 min.
Ten łosoś jest pokryty grubą warstwą pesto, niczym ciasto lukrem. Następnie kładzie się go pod grill w piekarniku, a wtedy pesto tworzy rumianą skórkę. Równie dobry na zimno – całe danie można przygotować dzień wcześniej, aby podać je na zimno, albo zimne resztki można użyć do kanapki następnego dnia. Dobrze smakuje z czerwonymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i czosnkiem oraz zielonymi warzywami.
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- 2 cytryny
- 350 g (1 i 1/2 szklanki) pesto
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
Przygotowanie:
1Lekko posmarować olejem blaszkę do pieczenia tak dużą, aby pomieściła filety. Położyć łososia w blaszce, skórą do dołu. Sprawdzić palcem mięso, żeby upewnić się, że nie ma ości. Jeśli jakieś zostały – wyciągnąć je szczypcami. Polać rybę sokiem z jednej cytryny oraz białym winem. Marynować przez 15 minut.
2Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”.
3Wierzch filetu pokryć grubą warstwą pesto. Warstwa ta powinna mieć około 1/4 – 1/2 cm grubości i pokrywać całą górną część filetu.
4Położyć filety pod grillem, w odległości około 23 centymetrów od źródła ciepła. Grillować przez 8 do 10 minut na każde 2,5 cm grubości ryby, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem i zmatowieje. Pesto powinno utworzyć mocno rumianą skórkę. Wyjąć filety z piekarnika i odstawić na kilka minut. Skropić sokiem z połowy drugiej cytryny. Pozostałą połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki. Plasterki cytryny położyć na poszczególnych porcjach, lub ułożyć z boku półmiska, jeśli filety są podawane na raz.
Porcja dla:
4 osób