60 min.
40 min.
100 min.
Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? 🙂 Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi 🙂
Składniki:
- 300 g boczku wędzonego
- 4 ugotowane ziemniaki
- 300 g kapusty kiszonej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka czarnuszki
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
2W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę.
3Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry 🙂
4Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła.
5Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Smacznego!
Porcja dla:
10 osób