Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
100 min.

Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? 🙂 Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi 🙂

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka czarnuszki
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

2W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę.

3Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry 🙂

4Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła.

5Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Smacznego!

Porcja dla:

10 osób