25 min.
15 min.
40 min.
Ten przepis jest jednym z ulubionych przepisów naszej rodziny. Przekazujemy go z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie gotujemy je na Boże Narodzenie, ale można je przygotować na jakąkolwiek specjalną okazję. Jest przy nich trochę pracy, ale się opłaca! Ugotowane pierogi można podsmażyć z cebulką i podać ze śmietaną.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 50 g cebuli
- 200 g kapusty kiszonej, odcedzonej i posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 80 g cebuli
- 400 g zimnych ziemniaczków puree
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
Przygotowanie:
1Aby przygotować farsz na pierogi z kapustą należy rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodać odsączoną kapustę i smażyć przez kolejne 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przełożyć na talerz i ostudzić.
2Aby przygotować farsz na pierogi ruskie należy rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodać ziemniaczki puree i przyprawić solą i białym pieprzem.
3Aby przygotować ciasto należy utrzeć jajka ze śmietaną na gładką masę. Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do mieszanki ze śmietaną i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni aż będzie gładkie i zwarte. Podzielić ciasto na pół i rozwałkować jedną połówkę na placek o grubości 4 mm. Powycinać szklanką 9 centymetrowe kółka.
4Umieścić łyżkę farszu z ziemniaków na środku każdego kółka. Nawilżyć krawędzie wodą, złożyć na pół i przycisnąć krawędzie widelcem lub palcami, żeby je razem zlepić. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i farszem z kapusty.
5W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Wrzucić pierogi i gotować przez 3 do 5 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową.
Porcja dla:
12 osób