45 min.
90 min.
135 min.
W zależności od proporcji użytych składników pierogi z kapustą i grzybami mogą dość znacznie różnić się smakiem. W szczególności wiele zależy od tego czy i ile użyjemy kapusty świeżej i kiszonej oraz na ile odciśniemy tę ostatnią. Poniżej przepis na pierogi z kapustą i grzybami w wersji raczej „łagodnej”. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.
Składniki:
- 15 g suszonych leśnych grzybów
- 150 g kiszonej kapusty
- 250 g świeżej słodkiej kapusty
- 1 mała cebula (100 g)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki. Kiszoną kapustę odciskamy z kwasu (patrz uwagi we wprowadzeniu), po czym obie kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę.
2Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
3Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek – warto użyć filtra do kawy). Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości składników – zwykle ok. 60-75 minut, czasami mieszając, w razie potrzeby dodając wody (na koniec należy jednak odparować jej nadmiar). Gotowy farsz pozostawiamy na co najmniej kilka godzin, w razie potrzeby w lodówce.
4Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4 l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy. Jeśli jednak musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce.
Porcja dla:
6 osób