45 min.
30 min.
75 min.
Pierogi z kapustą, ale bez grzybów ani innych dodatków. To taka najprostsza wersja, która wymaga naprawdę mało pracy.
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
1Ciasto: W misce wymieszać 3 szklanki mąki z ciepłą wodą i jajkami. Dodać sól cukier i olej. Dobrze wymieszać, a następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić.
2Farsz: Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na smalcu (najlepiej) lub na oleju. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę. (Uwaga, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dobrze jest ją wcześniej przepłukać pod wodą.)
3Smażyć na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i lekko przyciemni kolor. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4Ciasto rozwałkować na cienkie koło i wykrawa�� szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżce farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką by nie obeschły.
5W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować ok. 5 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.
6Podawać z przysmażoną cebulką lub ze śmietaną.
Porcja dla:
10 osób