45 min.
05 min.
50 min.
Wychowałem się na tych pysznych pierogach. Przygotowuje do tego przepisu 3 partie ciasta i część zamrażam. Pierogi można ugotować lub usmażyć na maśle, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Podawać z kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim. Uwaga: aby zamrozić pierogi, należy je najpierw zamrozić oddzielnie, a następnie umieścić w workach w zamrażarce. W przeciwnym razie wszystkie pierogi się posklejają.
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, ubite
- 160 ml (2/3 szkl.) zimnej wody
- 450 g boczku
- 2 300 g ziemniaków do pieczenia
Przygotowanie:
1Ciasto: w średniej misce połączyć mąkę z solą, jajkiem i wodą. Wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę i odstawić.
2Farsz z ziemniaków: ziemniaki umieścić w garnku, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 do 35 minut, aż będą miękkie. Wyjąć ziemniaki z wody i rozgnieść na puree. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i dodać do puree. Dodać ser i przyprawić solą i pieprzem.
3Farsz z kiszonej kapusty: w dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i przełożyć do średniej miski. Dodać kapustę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
4Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Nałożyć łyżkę farszu z ziemniaków lub kapusty w centrum każdego wykrojonego koła i złożyć, zakrywając farsz i dociskając razem krawędzie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi do wrzącej wody i gotować przez 4 do 5 minut, aż wypłyną.
Porcja dla:
16 osób