Czas przygotowania:
40 min.
Całkowity czas:
57640 min.

Ulubiona nalewka – piękna w kolorze, aromatyczna, rozgrzewająca. Wspomaga pracę serca i krążenie. Bardzo smakowita! Zwłaszcza w szare, jesienne i zimowe dni!

Składniki:

  • 0,5 kg pigwy
  • 0,75 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

1Oczyszczoną z pestek i pokrojoną na małe plasterki pigwę (12-15 plasterków z jednego owocu) układać w szklanym naczyniu i przesypywać warstwami cukru.

2Odstawić aż puści sok – na minimum 3-4 dni.

3Wymieszać dobrze, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.

4Odlać sok i połączyć ze spirytusem rozcieńczonym z 250 ml wody.

5Wlać z powrotem do szklanego naczynia gdzie są owoce i wymieszać.

6Pozostawić na co najmniej miesiąc.

7Odcedzić nalewkę od owoców i przechowywać w szczelnie zamkniętych flaszkach.

Porcja dla:

2 osób