Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
57640 min.
57640 min.
Ulubiona nalewka – piękna w kolorze, aromatyczna, rozgrzewająca. Wspomaga pracę serca i krążenie. Bardzo smakowita! Zwłaszcza w szare, jesienne i zimowe dni!
Składniki:
- 0,5 kg pigwy
- 0,75 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 250 ml wody
Przygotowanie:
1Oczyszczoną z pestek i pokrojoną na małe plasterki pigwę (12-15 plasterków z jednego owocu) układać w szklanym naczyniu i przesypywać warstwami cukru.
2Odstawić aż puści sok – na minimum 3-4 dni.
3Wymieszać dobrze, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
4Odlać sok i połączyć ze spirytusem rozcieńczonym z 250 ml wody.
5Wlać z powrotem do szklanego naczynia gdzie są owoce i wymieszać.
6Pozostawić na co najmniej miesiąc.
7Odcedzić nalewkę od owoców i przechowywać w szczelnie zamkniętych flaszkach.
Porcja dla:
2 osób