Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Przygotujmy się na wypadek niespodziewanej wizyty, kupując składniki tego dipu. Mają one tę zaletę, że można je przechowywać. Dobrym dodatkiem do sosu są kawałki selera naciowego, ogórka oraz świeżego ananasa. Można go też podawać z paluszkami chlebowymi.

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego (ok. 125 g)
  • ½ ogórka (ok. 125 g)
  • 1 mały ananas (ok. 340 g)

Przygotowanie:

1Starannie wymieszać w misce mięso krabów, majonez, jogurt, przecier pomidorowy, skórkę otartą z limonki, suszone pomidory i korniszony. Doprawić sosem tabasco. Przełożyć dip do małej salaterki, przykryć i odstawić do schłodzenia do czasu, aż warzywa będą gotowe.

2Seler i ogórek pokroić w dość grube słupki. Odciąć z ananasa część z liśćmi (liście można umyć i zachować do przybrania), pokroić go ze skórką na cząstki, a następnie wyciąć rdzeń.

3Ułożyć kawałki selera, ogórka i ananasa na półmisku razem z miseczką z dipem. Przed podaniem można przybrać liśćmi ananasa.

Porcja dla:

4 osób