Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Z dojrzałych i pysznych pomidorów warto zrobić przetwory – tym razem sos z dodatkiem papryki i jabłek – pikantny!
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz cayenne do smaku
- 3 główki czosnku
- 1,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
1Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Warzywa z jabłkami przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2Rozdrobnione warzywa z jabłkami przełożyć do garnka, dodać cukier, sól i pieprz i gotować przez 45 minut.
3Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka razem z olejem, gotować przez kolejne 15 minut.
4Gorący sos przekładać do słoików. Zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
10 osób