Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Z dojrzałych i pysznych pomidorów warto zrobić przetwory – tym razem sos z dodatkiem papryki i jabłek – pikantny!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • pieprz cayenne do smaku
  • 3 główki czosnku
  • 1,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

1Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Warzywa z jabłkami przepuścić przez maszynkę do mięsa.

2Rozdrobnione warzywa z jabłkami przełożyć do garnka, dodać cukier, sól i pieprz i gotować przez 45 minut.

3Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka razem z olejem, gotować przez kolejne 15 minut.

4Gorący sos przekładać do słoików. Zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i odstawić do przestygnięcia.

Porcja dla:

10 osób