Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczne placki ziemniaczano-jarzynowe smażone na złoto i podawane z aromatycznym sosem z twarogu i świeżych ziół.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

1Ziemniaki i warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i połowę ziół przeznaczonych na sos. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiano.

3Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać pozostałe zioła, podawać z plackami.

Porcja dla:

6 osób