Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Smaczne placki ziemniaczano-jarzynowe smażone na złoto i podawane z aromatycznym sosem z twarogu i świeżych ziół.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
1Ziemniaki i warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i połowę ziół przeznaczonych na sos. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
2Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiano.
3Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać pozostałe zioła, podawać z plackami.
Porcja dla:
6 osób