Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
70 min.

Klasyczny francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody i wcale nie tak trudny, jak by się mogło wydawać. Ale niech to pozostanie naszym sekretem!

Składniki:

  • 115 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

1Naleśniki: do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce dobrze wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki dodać do mąki. Wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut.

2Niewielki kawałek masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Nalać małą chochelkę ciasta. Natychmiast pokręcić patelnią, aby ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. Kiedy spód naleśnika się lekko przyrumieni odwrócić naleśnik i usmażyć go z drugiej strony na rumiano. Powtórzyć z resztą ciasta.

3Sos: stopić masło na patelni, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.

4Sposób podania: Złożyć każdy naleśnik dwa razy na pół, aby powstał trójkąt. Zanurzać każdy naleśnik w gorącym sosie i układać na ciepłym talerzu. Do patelni wlać likier Grand Marnier, podgrzać całość i natychmiast polać tym naleśniki. Położyć na stole w pewnej odległości od siebie i gości (dla najlepszego efektu zgasić światło nad stołem) i za pomocą długiej zapałki podpalić sos na naleśnikach. Natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób