15 min.
25 min.
70 min.
Klasyczny francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody i wcale nie tak trudny, jak by się mogło wydawać. Ale niech to pozostanie naszym sekretem!
Składniki:
- 115 g mąki
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 280 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- masło do smażenia
Przygotowanie:
1Naleśniki: do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce dobrze wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki dodać do mąki. Wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut.
2Niewielki kawałek masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Nalać małą chochelkę ciasta. Natychmiast pokręcić patelnią, aby ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. Kiedy spód naleśnika się lekko przyrumieni odwrócić naleśnik i usmażyć go z drugiej strony na rumiano. Powtórzyć z resztą ciasta.
3Sos: stopić masło na patelni, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.
4Sposób podania: Złożyć każdy naleśnik dwa razy na pół, aby powstał trójkąt. Zanurzać każdy naleśnik w gorącym sosie i układać na ciepłym talerzu. Do patelni wlać likier Grand Marnier, podgrzać całość i natychmiast polać tym naleśniki. Położyć na stole w pewnej odległości od siebie i gości (dla najlepszego efektu zgasić światło nad stołem) i za pomocą długiej zapałki podpalić sos na naleśnikach. Natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób