Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Ten uniwersalny dodatek pasuje doskonale do wieprzowiny, kurczaka, wołowiny albo ryb. Sztuką jest dodawanie kaszki kukurydzianej bardzo powoli przy jednoczesnym szybkim mieszaniu, aby nie powstawały grudki.
Składniki:
- 500 ml (2 szklanki) pełnotłustego mleka
- 500 ml (2 szklanki) wody
- 1,5 łyżeczki soli koszernej
- 180 g (1 szklanka) kaszki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki masła
- 110 g startego ostrego żółtego sera (np. cheddar)
Przygotowanie:
1W dużym garnku na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z mlekiem i solą. Stopniowo wmieszać kaszkę. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć garnek. Gotować 20 minut, mieszając co 3 lub 4 minuty, aby zapobiec przywieraniu, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem i wmieszać masło. Stopniowo dodawać ser, mieszając.
Porcja dla:
8 osób