Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ten uniwersalny dodatek pasuje doskonale do wieprzowiny, kurczaka, wołowiny albo ryb. Sztuką jest dodawanie kaszki kukurydzianej bardzo powoli przy jednoczesnym szybkim mieszaniu, aby nie powstawały grudki.

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) pełnotłustego mleka
  • 500 ml (2 szklanki) wody
  • 1,5 łyżeczki soli koszernej
  • 180 g (1 szklanka) kaszki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 110 g startego ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Przygotowanie:

1W dużym garnku na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z mlekiem i solą. Stopniowo wmieszać kaszkę. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć garnek. Gotować 20 minut, mieszając co 3 lub 4 minuty, aby zapobiec przywieraniu, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem i wmieszać masło. Stopniowo dodawać ser, mieszając.

Porcja dla:

8 osób