20 min.
35 min.
55 min.
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z warzywami wyśmienicie smakują jako osobne danie z dodatkiem gęstej śmietany lub jako dodatek do mięs.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków (mniej więcej jednej wielkości)
- 2 marchewki
- 100 g pieczarek
- 1 por
- 200 g masła
- sól i pieprz do smaku
- 200 g żółtego sera, startego
- pęczek koperku, posiekany
Przygotowanie:
1Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach.
2Marchewkę i pieczarki umyć i obrać; zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3Pora oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plasterki.
4Na patelni rozgrzać 50 g masła, podsmażyć pory, marchewkę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
5Ugotowane ziemniaki przekroić na połówki i wydrążyć ze środka odrobinę miąższu (tak aby zmieściły się co najmniej 2 łyżki farszu warzywnego).
6Do wydrążonych połówek ziemniaków wkładać farsz warzywny, na wierzchu ułożyć odrobinę masła.
7Połówki ziemniaków układać w żaroodpornym naczyniu, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. (Nie trzeba wcześniej rozgrzewać piekarnika.)
8Pięć minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym koperkiem.
Porcja dla:
8 osób