Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ziemniaki w mundurkach zapiekane z warzywami wyśmienicie smakują jako osobne danie z dodatkiem gęstej śmietany lub jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków (mniej więcej jednej wielkości)
  • 2 marchewki
  • 100 g pieczarek
  • 1 por
  • 200 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g żółtego sera, startego
  • pęczek koperku, posiekany

Przygotowanie:

1Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach.

2Marchewkę i pieczarki umyć i obrać; zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3Pora oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plasterki.

4Na patelni rozgrzać 50 g masła, podsmażyć pory, marchewkę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku.

5Ugotowane ziemniaki przekroić na połówki i wydrążyć ze środka odrobinę miąższu (tak aby zmieściły się co najmniej 2 łyżki farszu warzywnego).

6Do wydrążonych połówek ziemniaków wkładać farsz warzywny, na wierzchu ułożyć odrobinę masła.

7Połówki ziemniaków układać w żaroodpornym naczyniu, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. (Nie trzeba wcześniej rozgrzewać piekarnika.)

8Pięć minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym koperkiem.

Porcja dla:

8 osób