Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Soczyste pomidorki koktajlowe zapiekane z kawałkami czosnku w środku. Można je ewentualnie skropić oliwą i/lub posypać solą. Można też ponadziewać na wykałaczki. Idealne na ogrodowe party!

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego wzdłuż na plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gruboziarnistej soli

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Z jednej strony każdego pomidorka naciąć wzdłuż szczelinę i włożyć do niej plasterek czosnku. Poukładać pomidory obok siebie na blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.

3Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż się lekko pomarszczą. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

8 osób