Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
240 min.
240 min.
Całkowity czas:
250 min.
250 min.
Wspaniały domowy przepis na suszone pomidory. Pyszne jako dodatek do pizzy, kanapek i sosów. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 główka czosnku
- sól gruboziarnista i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni C.
2Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Zazwyczaj wyjmuje się pestki, ale ja tego nie robię, bo wolę pomidory z pestkami.
3Ułożyć na blaszce, skórką do dołu. Posypać ziołami i solą. Z czosnku odciąć górną część tak, aby ząbki były odkryte i położyć obok pomidorów.
4Piec przez 4 godziny, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić pomidory w środku do całkowitego ostygnięcia.
5Przełożyć do słoika, wycisnąć do środka upieczony czosnek, zalać oliwą i zakręcić.
Porcja dla:
8 osób