Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

To danie pochodzi z południa Indii i wspaniale smakuje z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem. Urad dal, czyli czarną soczewicę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czasem też w supermarketach, ale jeśli nie można jej dostać, to można ją pominąć.

Składniki:

  • 450 g ciecierzycy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 5 małych kawałków laski cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

Przygotowanie:

1Ciecierzycę opłukać pod zimną wodą i odsączyć.

2Cebulę i pomidora posiekać. Z papryki usunąć nasiona, a miąższ pokroić w paseczki.

3W garnku o grubym dnie na dużym ogniu rozgrzać olej i dodać cynamon, nasiona gorczycy i urad dal. Przykryć i smażyć, aż gorczyca zacznie pękać, a urad dal będzie złotobrązowa.

4Dodać posiekane cebulę i pomidora, smażyć stale mieszając przez 1-2 minuty. Wmieszać kurkumę.

5Wmieszać przecier pomidorowy, wodę i sól, i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać ciecierzycę i curry.

6Przykryć garnek i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Nie gotować za długo, bo warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Na koniec wmieszać kokos – podawać.

Porcja dla:

6 osób