Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ciecierzyca prażona w piecu w smacznych przyprawach, znakomita na pyszną, zdrową przekąskę o wysokiej zawartości błonnika.
Składniki:
- 340 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta soli czosnkowej
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 230°C.
2Osuszyć ciecierzycę papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski i wymieszać z oliwą oraz doprawić do smaku solą, solą czosnkową i ewentualnie cayenne. Wysypać na blachę do pieczenia i piec przez 30 do 40 minut, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Przez ostatnie kilka minut uważać, żeby się nie przypaliła.
Porcja dla:
4 osób