Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ciecierzyca prażona w piecu w smacznych przyprawach, znakomita na pyszną, zdrową przekąskę o wysokiej zawartości błonnika.

Składniki:

  • 340 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta soli czosnkowej
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 230°C.

2Osuszyć ciecierzycę papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski i wymieszać z oliwą oraz doprawić do smaku solą, solą czosnkową i ewentualnie cayenne. Wysypać na blachę do pieczenia i piec przez 30 do 40 minut, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Przez ostatnie kilka minut uważać, żeby się nie przypaliła.

Porcja dla:

4 osób