Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Idealne danie na romantyczną kolację!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto.
2Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki.
3Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.
4Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki.
5Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!
Porcja dla:
1 osoby