Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Idealne danie na romantyczną kolację!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto.

2Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki.

3Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.

4Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki.

5Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!

Porcja dla:

1 osoby