30 min.
30 min.
Ziarna pszenicy gotuje się w wywarze i miesza ze świeżym imbirem oraz orientalnymi warzywami. To świetny dodatek do tofu marynowanego w sosie teriyaki, pożywne danie, które można przyrządzić w pół godziny.
Składniki:
- 600 ml wywaru warzywnego
- 200 g wstępnie obgotowanej pszenicy
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
- 285 g tofu, pokrojonego w trójkąciki
Przygotowanie:
1Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pszenicę i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż zmięknie i wchłonie cały wywar.
2Przyrządzić tofu teriyaki. W misce utrzeć sos sojowy z mirinem, olejem słonecznikowym, miodem, przyprawą pięć smaków, czosnkiem i imbirem. Wrzucić tofu i wymieszać dokładnie, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Odstawić na czas smażenia warzyw.
3Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić czosnek i imbir. Smażyć kilka sekund, cały czas mieszając. Dodać czerwoną paprykę oraz pory, smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż zmiękną. Wrzucić kiełki fasoli i smażyć jeszcze 3 minuty, nie przestając mieszać.
4Wrzucić do woka pszenicę. Trzymając sitko nad wokiem, nałożyć do niego tofu, odlewając marynatę do smażonych warzyw. Starannie wymieszać zawartość woka. Dodać tofu i delikatnie wymieszać, podgrzewając jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób