Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bardzo prosty przepis na marchewkę, którą pokochają i młodzi i starzy! To doskonały sposób, aby przekonać dzieci do innych warzyw poza ziemniakami. Można też ją wymieszać pół na pół ze słodkimi ziemniakami – efekt będzie przepyszny.
Składniki:
- 80 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 1,5 kg marchwi
- 600 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Do dużego garnka włożyć 20 g masła i podsmażać na nim cebulę przez kilka minut.
2Dodać marchew pokrojoną w plasterki i bulion. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
3Odcedzić marchew, włożyć z powrotem do garnka, i dodać 60 g masła, a następnie szybko zmiksować lub rozgnieść, aby powstało puree. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób