Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo prosty przepis na marchewkę, którą pokochają i młodzi i starzy! To doskonały sposób, aby przekonać dzieci do innych warzyw poza ziemniakami. Można też ją wymieszać pół na pół ze słodkimi ziemniakami – efekt będzie przepyszny.

Składniki:

  • 80 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1,5 kg marchwi
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć 20 g masła i podsmażać na nim cebulę przez kilka minut.

2Dodać marchew pokrojoną w plasterki i bulion. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

3Odcedzić marchew, włożyć z powrotem do garnka, i dodać 60 g masła, a następnie szybko zmiksować lub rozgnieść, aby powstało puree. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób