Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

To było słynne danie mojej babci, które polubiła cała nasza rodzina. Babcia nigdy nie zapisała swojego przepisu, więc gdy umarła, odtworzyłam go dokładnie z pamięci. To dla Ciebie, Babuniu!

Składniki:

  • 1 duża rzepa obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2Włożyć rzepę i ziemniaki do garnka i zalać wodą, aby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 25 do 30 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić.

3Dodać mleko, 2 łyżki masła i cukier, doprawić solą i pieprzem. Utłuc na lekko kleistą masę.

4Przełożyć purée do małego naczynia do pieczenia i okrasić pozostałym masłem. Przykryć niezbyt szczelnie i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zdjąć przykrywkę i piec przez kolejne 8 minut, aż się zarumieni.

Porcja dla:

6 osób