Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To było słynne danie mojej babci, które polubiła cała nasza rodzina. Babcia nigdy nie zapisała swojego przepisu, więc gdy umarła, odtworzyłam go dokładnie z pamięci. To dla Ciebie, Babuniu!
Składniki:
- 1 duża rzepa obrana i pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C.
2Włożyć rzepę i ziemniaki do garnka i zalać wodą, aby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 25 do 30 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić.
3Dodać mleko, 2 łyżki masła i cukier, doprawić solą i pieprzem. Utłuc na lekko kleistą masę.
4Przełożyć purée do małego naczynia do pieczenia i okrasić pozostałym masłem. Przykryć niezbyt szczelnie i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zdjąć przykrywkę i piec przez kolejne 8 minut, aż się zarumieni.
Porcja dla:
6 osób