Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Puree z selera to niesamowicie prosta przystawka do pieczeni i miła odmiana od puree z ziemniaków. Jeśli nie chcesz, żeby smak selera był za mocny, użyj 250 g ziemniaków i 250 g selera.
Składniki:
- 500 g selera
- 1 niewielki kawałek imbiru, startego na tarce
- 4 łyżki crème fraîche
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Seler obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do 500 ml osolonej wody i zagotować. Gotować przez 30 minut, aż zmięknie.
2Odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Zmiksować na puree.
3Starty imbir wymieszać z crème fraîche i dodać do selera. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
4Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, mieszając.
Porcja dla:
4 osób