Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Puree z selera to niesamowicie prosta przystawka do pieczeni i miła odmiana od puree z ziemniaków. Jeśli nie chcesz, żeby smak selera był za mocny, użyj 250 g ziemniaków i 250 g selera.

Składniki:

  • 500 g selera
  • 1 niewielki kawałek imbiru, startego na tarce
  • 4 łyżki crème fraîche
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Seler obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do 500 ml osolonej wody i zagotować. Gotować przez 30 minut, aż zmięknie.

2Odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Zmiksować na puree.

3Starty imbir wymieszać z crème fraîche i dodać do selera. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

4Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, mieszając.

Porcja dla:

4 osób