Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Aksamitne purée ze śmietaną i szczypiorkiem! Jeśli nie macie pod ręką szczypiorku, możecie użyć dymki.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki
  • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
  • 120 ml (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do garnka z 5 cm wody, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować ziemniaki przez 20 do 25 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i utłuc. Za pomocą tłuczka lub miksera wymieszać ziemniaki z mlekiem, aż będą puszyste. Wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób