Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Gładkie, puszyste i rozpływające się w ustach – ziemniaki tłuczone, ziemniaki purée! Z masełkiem i gałką muszkatołową!
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 40 g masła
- świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na możliwie jednakowo duże kawałki. Gotować pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, następnie krótko odparować resztkę wody. W czasie gotowania ziemniaków podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło.
2Rozgnieść gorące ziemniaki w prasce do warzyw lub ubijakiem rozbić w garnku na gładką masę.
3Wlać mleko z masłem, zmieszać trzepaczką, aż purée będzie miękkie. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób