Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Gładkie, puszyste i rozpływające się w ustach – ziemniaki tłuczone, ziemniaki purée! Z masełkiem i gałką muszkatołową!

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 40 g masła
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na możliwie jednakowo duże kawałki. Gotować pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, następnie krótko odparować resztkę wody. W czasie gotowania ziemniaków podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło.

2Rozgnieść gorące ziemniaki w prasce do warzyw lub ubijakiem rozbić w garnku na gładką masę.

3Wlać mleko z masłem, zmieszać trzepaczką, aż purée będzie miękkie. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób