Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Smaczne danie obiadowe, które można podawać z sosem, polane masłem lub słoniną ze skwarkami, a nawet na słodko z cukrem i zrumienioną bułką tartą.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 20 g masła lub mięsny sos do podania
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Przykryć wodą i gotować przez około 40 minut, aż będą miękkie.
2Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i sól, i szybko zagnieść ciasto.
3Z ciasta formować wałki na grubość palca i kroić na 4-5 cm kawałki.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać kopytka partiami. Zamieszać i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub z sosem.
Porcja dla:
4 osób