Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Smaczne danie obiadowe, które można podawać z sosem, polane masłem lub słoniną ze skwarkami, a nawet na słodko z cukrem i zrumienioną bułką tartą.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g masła lub mięsny sos do podania

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Przykryć wodą i gotować przez około 40 minut, aż będą miękkie.

2Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i sól, i szybko zagnieść ciasto.

3Z ciasta formować wałki na grubość palca i kroić na 4-5 cm kawałki.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać kopytka partiami. Zamieszać i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub z sosem.

Porcja dla:

4 osób